
İyi Ki Öldün
Son zamanların en anlamsız sözleri “İyi ki…” diye söze başlıyor, hangi fiilin önüne gelirse de insanlar üzerinde sanki büyülü bir etki bırakıyor. Yani bugünlerin, daha doğrusu son 10-15 yılın modası, “çok cool” bir tabir bu. Moda tabirler yeni gençliğin dilinde, fakat yetişkinler de pek geri kalmıyor hani. İnsanlar birbirlerine sevgilerini mi aktaracaklar: “İyi ki varsın!”, birilerine gelişlerinden hoşnut olduklarını mı bildirecekler, “İyi ki geldiniz” veya “İyi ki sizinle bir araya geldik” vs. Hangi sözün başına koyarsanız gidiyor. En garibi de doğum günlerinde “İyi ki doğdun” şarkıları söylemek. Şarkının batıdaki aslında, “Happy birthday” şeklinde, yani “mutlu doğum günü” gibi anlamlı bir karşılığı varken, bizde kim çevirmiş bilmiyorum ama bu, “iyi ki doğdun”a dönüşmüş.
Buna benzer moda sözlerin ne anlama geldiği üzerinde hiç düşünülmüyor gibime geliyor. Düşünülse bu kadar anlamsız, bir o kadar da yanlış temelli olduğu fark edilirdi. Bu söylem bizim inanç ve kültür temellerimize o kadar ters ki. “İyi ki” derken bütün kader yapımcılığı, bir senarist gibi insanı tanrılaştırıyor adeta. Yani “Sen istediğin için varsın, istemeseydin olmazdın.” gibi bir anlamla Yaratan’ın dışlanması söz konusu. Burada var eden ve yaratanın insan olduğu anlayışı ön plana çıkıyor. Hele doğum gününde söylenilen “iyi ki doğdun” sözü ise tam bir şuursuzluk! Yani, şimdi biri çıksa bu sözün karşılığında şöyle dese: “Yahu ben aslında doğmak istemiyordum, ama sizleri kırmamak için son anda doğmaya karar verdim.” Nasıl karşılardınız? Böyle bir yaklaşım doğru olabilir mi?
Rahmetli Cemil Meriç bu durumlar için “anomi” tabirini kullanıyor. Bence tam da yerinde. Anomiyi toplumsal değer ve anlayışların aşınması sonucu oluşan anlamlardaki karmaşa ve kuralsızlık hali” diye açıklıyor. Tam bir bilinçsizlik durumu yani. Anlamı düşünülmeden söylenen, hiçbir temeli olmayan bu sözler de bu şuursuzluğun belirtisi. Hatta çağımızdaki insanın haddini aşmasının bir göstergesi.
“İyi ki” diye başlayan sözler insanın kendine yettiği imasını vermektedir. “İyi ki varsın” veya “İyi ki doğdun” sözlerinde bu açıkça ortaya konulmaktadır. Hiçbir insan anne karnına düşmesinde, doğumunda ve var olmasında etki ve irade sahibi değildir. Bırakın etkiyi bilincinde bile değildir başından geçen bu safhaların. Kuran-ı Kerim’e göre, insan için en büyük tehlikelerden biri kendi kendine yettiğini sanmasıdır, dolayısıyla Allah’a ihtiyaç duymamasıdır. Alak Suresi 6-7. Ayetlerde “Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli görerek azar.” buyurulmaktadır. Bu ayetten çıkan sonuca göre, azgınlaşmamak için insan her an Allah’a karşı kendini acz içinde hissetmeli, O’nsuz bir şey yapamayacağının, O’nsuz hiç bir şey olmayacağının şuurunda olmalıdır. Doğru olan da budur. Bunun ötesi -Allah korusun- şirke götürebilir. Çünkü bizi var kılan O’dur, şuur ve irademizin adı bile yokken doğumumuza vesile olan da. “İyi ki” sözü bu manada haddi aşmak, Allah’ın iradesini yok saymaktır. Doğrusu, söze “Allah’a şükür ki…” diye başlamak olsa gerektir. “Allah’a şükür ki, seni var etmiş. Allah’a şükür ki seni tanıdım.” gibi.
Değerli dostlar, biliyoruz ki, toplumun büyük bir kısmı bu gibi sözleri söylerken böyle bir olumsuz anlayışla değil, ağızlara belki de hoş geldiği için masumane söylemektedir. İşte benim tam da ifade etmek istediğim bilinçsizlik budur: Anlamını düşünmeden bazı söz ve davranışların gündeme gelmesi. Görüyoruz ki popüler ve seküler kültür bize inanmadığımız sözleri bile söyletebiliyor. İnanç ve kültür temellerimiz açısından adeta altımızdaki zemin biz fark etmeden böylece kayıyor. Böyle giderse bir süre sonra kendimizi bile tanımakta zorluk çekecek ve kendimizi değerlerimizin çok ötelerine atılmış olarak bulacağız.
Her zamankinden daha dikkatli konuşmamız ve hassas davranmamız gereken bir zaman diliminde yaşıyoruz. Çocuklarımıza kendi itikadî anlayışımız zemininde bu hassasiyeti vermek, onların daha bilinçli insanlar olmaları için çaba göstermek zorundayız. Onların eğitimi bu yüzden bugün çok daha önem arz etmektedir. Yoksa bu gidişle bir gün bizlerden birimiz öldüğümüz de arkamızdan –Allah korusun- “İyi ki öldün” diyenler bile çıkabilir.
Kaynak: www.habermemleket.com justify justify no-repeat;left top;; auto